Oenighet bakom vargbeslut

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation har, i oenighet, beslutat om nya målnivåer för de stora rovdjuren i Västernorrland. Det är framför allt i vargfrågan flera ledamöter reserverat sig.

Länsstyrelsens nya beslut om målnivåer för rovdjurens föryngring och förvaltning i Västernorrland togs i oenighet. Tre ledamöter reserverade sig mot att varg bara ska finnas söder om Ljungan.

– Man tog beslutet på politiska grunder trots att värden som handlar om bevarandestatus enbart ska beslutas på vetenskapliga grunder, säger Holger Daniels som är ledamot i viltvårdsförvaltningen.

Länsstyrelsen slår också fast att det inte går att sätta en miniminivå när det gäller föryngringen söder om Ljungan men att max 2 föryngringar kan tillåtas om föryngringen sker i revir som delas med angränsande län.

– I och med att man har satt värde noll betyder det att Västernorrland inte ska ha några vargar. Det skapar problem för biodiversiteten och turismen. Man tar bort en möjlighet att utveckla landsbygden faktiskt, säger Holger Daniels.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.