Bråk om landstingsekonomin

Uppdaterad
Publicerad

Någon skattehöjning blir det inte i landstinget Västernorrland, men längre än så sträcker sig inte den politiska enigheten i landstingsfullmäktige.

Landstingets underskott på 264 miljoner präglade debatten när landstingsfullmäktige inleddes på onsdagen. Men lösningen stavas varken skattehöjningar eller personalnedskärningar. Lösningen är en långsiktig organisationsförändring.

Sjukhusen blöder

Debatten i landstingsfullmäktige blev stundtals intensiv och irriterad. Landstingsrådet Per Wahlberg som också kritiserats av landstingets revisorer för bristande budgetkontroll fick hård kritik.

– Det allvarliga är att man inte tar situationen på allvar från majoriteten utan kör på som vanligt, sa Hans Stenberg (S).

Oro för nya sparpaket

Hans Stenberg gick också till angrepp på Jacomina Beertema (M) som är politiskt ansvarig för de blödande sjukhusen i länet. Underskottet i sjukhusvården uppgick till över 200 miljoner under fjolåret.

– Jag blir orolig när jag lyssnar på hur nöjda vårdalliansen är trots resultatet. Jag blir orolig för framtiden och att vi tvingas till stora sparpaket vare sig vi vill eller inte.

– Läget i landstinget är allvarligt, det framgår inte minst av revisorernas kritik, menar Stenberg.

Tredje vägens politik

Kritiken avfärdas av vårdalliansen och landstingsrådet Per Wahlberg (M) som talar om nytänkande och den tredje vägens politik.

– Vi säger nej till skattehöjningar. Vi säger nej till personalnedskärningar. Vi tror på omorganisation av vården och att det måste få ta tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.