Ökat självstyre för Norrland

Uppdaterad
Publicerad

Precis som i Skottland så finns en utbredd längtan efter ökat självstyre på många håll i Norrland.

– Norrland skulle klara sig bra, säger Bengt Roström, ekonom på Nordea.

Banken har räknat på hur BRP (bruttoregionalprodukten) per person ser ut i olika regioner i Sverige. Restsverige, framför allt Stockholmsregionen, är rikare. Som Norrland definieras här länen Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.

Och nog finns det en längtan efter självständighet här, precis som i Skottland. Till dom som opinionsbildar för självständighet hör konstkollektivet  ”Republiken Norrland” – med medlemmar i hela norra Sverige.

– Varför inte, det kanske skulle funka mycket bättre. Det finns ingenting som säger att ett lands storlek är avgörande, titta på Island, säger en företrädare för gruppen Per Hultgren. Han tillägger:

– Vi exporterar i stort sett fyra saker härifrån: el, malm, skog och människor och det urholkar vår möjligheter att driva och utveckla vår region.

– Självständighet helt och hållet är väl inte realistiskt, men tittar man på Skottland så visserligen blev det nej i omröstningen om självständighet, men de som bor i Skottland är vinnare ändå för nu får de långtgående självstyre, säger författaren och skribenten Grzegorz Flakierski.

Grzegorz Flakierski har skrivit romanen ”Statskuppen i Norrland” om hur norrlänningarna reser sig efter att ett ministerförslag om att sälja Norrland till Finland. Romanen speglar verklighetens skeva attityd till Norrland som tärande.

– Men Norrland är rikt och bidrar mycket till Sveriges BNP och till exporten. Men väldigt litet går tillbaka till Norrland. Och där behöver vi se till att det blir en mer rättvis fördelning.

Per Hultgren tror att utvecklingen mot fler regioner i Europa bara har börjat.

– Se på Flandern, Katalonien...det här är något vi måste lära oss hantera, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.