Oklart om dödsorsak i skoterolycka

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortfarande oklart vad de båda personerna som omkom i en skoterolycka i Nyland utanför Kramfors dog av. Om det var av själva olyckan eller om de frös ihjäl.

Det var i torsdags natt vid 23-tiden som polis larmades om att två skoteråkare var försvunna. De hade då varit borta i närmare tre timmar. Ett stort sökpådrag drogs igång, men trots att polisen tog hjälp av såväl räddningstjänst som frivilligorganisationer hittades inte skoterföraren och passageraren förrän på fredag eftermiddag.

Avvaktar obduktion

– De båda kropparna hittades intill skotern. Vi vet inte i dagsläget om de dött av en kraftig smäll i samband med skoterolyckan eller om de har frusit ihjäl. Vi avvaktar obduktionen och den ska vara klar senast om två veckor, säger Jens Forsberg, tillförordnad lokalpolisområdeschef för Kramfors och Sollefteå.

Platsen där kropparna hittades, på ön Lilla Norge i Ångermanälven, ligger enligt polisen bara cirka 1,5 kilometer från bostaden där de båda startade skoterturen. Trots det tog det över 15 timmar innan de påträffades omkomna.

Översnöad skoter

– Det var inte lätt att se skoterspår eftersom de var igensnöade. Bilderna från kustbevakningens värmflyg visar också att det var svårt att upptäcka den översnöade skotern i den täta vegetationen, menar Jens Forsberg. Svårigheterna att bestämma sökområdet, eftersom ingen visste i vilken riktning de åkt, gjorde också att sökandet tog tid.

Båda personerna var klädda för en skotertur, med skoteroverall. Men det var bara passageraren som hade hjälm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.