Olovs E-post kapades

Uppdaterad
Publicerad

”Hjälp – jag har blivit rånad i Spanien och behöver 25 000:- till hemresan” Men nödropet från 80-årige Olov i Härnösand var falskt – en bedragare hade kapat hans e-post.

80-årige Olov Berlin i Härnösand blev minst sagt förvånad när en bekant hörde av sig och berättade att han fått ett mail av Olov – skrivet på engelska och med en bön om hjälp:

”Jag har blivit rånad under ett besök i Spanien och behöver din hjälp att komma hem – skicka 2 800 Euro, runt 25 000 svenska kronor.

E-mailkontot kapat

Men e-mailet var förstås falskt. Olov satt hemma i Härnösand, befann sig inte i Spanien och hade inte skickat ut något nödrop via mail på engelska.

Det visade sig att någon helt enkelt kapat hans e-mailkonto. Det här inträffade förra veckan – någon dag efter det första mailet kom ett andra. Den här gången med instruktioner om hur en betalning av pengarna skulle gå till och till vilken adress pengarna skulle skickas.

Troligen gick mailen ut till alla som finns i Olovs kontaktlista, men så vitt han vet har ingen av hans bekanta hörsammat nödropet och skickat några pengar.

Obehagligt

– Jag tycker det känns obehagligt, säger Olov Berlin till SVT Mittnytt, och berättat att han hört av sig till sina bekanta för berätta att det hela rör sig om en bluff.

Han har polisanmält den här kapningen, men den här typen av brott är inte lätt att lösa, Det berättar en polisens IT-experter i Sundsvall.

– Möjligen om vi kan söka via det unika nummer varje dator har, det så kallade IP-numret.

Listigt lösenord

Hur ska man då skydda sig mot att få sitt e-postkonto kapat?

Ja, experternas tips är att se att dels skaffa ett svårforcerat lösenord som är unikt för just e-posten. Ett lösenord man inte använder i något annat sammanhang.

Ju fler ställen och ju fler gånger ett lösenord används, desto enklare blir det till slut att spåra.

Adress till spanskt sjukhus

Sedan hjälper det bra att vara precis som Olovs bekanta – lite misstänksam mot nödrop i 25 000-kronorsklassen som plötsligt dyker upp.

Adressen som bedragaren ville få pengarna till, fanns den? Jodå – på adressen ligger ett sjukhus, San Camilio-sjukhuset i Madrid.

Där slutar spåren. Än så länge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.