Anna-Clara Asplund, Johans mamma

Jag önskar att kroppen återfinns

Uppdaterad
Publicerad

Det är 34 år sedan då 11-åriga Johan Asplund försvann från sitt hem i Sundsvall. Nu har det kommit fram att polisen fått in en film där en person erkänner att han har mördat Johan.

En filmsekvens där en person erkänner mordet på Johan Asplund från Sundsvall. Det är det senaste tipset polisen fått in enligt uppgifter till SVT. Personen ska säger också att det inte var meningen att döda pojken.

– Det är vad ni påstår men det är ingenting jag svarar på, säger polisens informatör Mikael Ahrtzing.

Fallet Johan Asplund

SVT Mittnytt: Men har det kommit in konkreta tips förutom att ni har förhört en person?

–  Det svarar jag inte på. Det jag kan säga är att vi har hört en person i det här, säger Mikael Ahrtzing.

Mordet preskriberades 2005

Johans mamma, Anna Clara Asplund önskar mest av allt att Johans kropp återfinns. De nya uppgifterna tar hon med en nypa salt.

– Först så kändes det ju lite som att kanske att vi till slut får en grav att gå till helt enkelt. Men nu har kvällstidningarna slagit upp det här på ett sätt som gör att det inte känns seriöst längre, menar Anna-Carin Asplund.

Polisen förtegen

Ett eventuellt mord på då 11-årige Johan Asplund preskiberades 2005. Det polisen nu utreder är hans försvinnande. Redan i somras kom det nya tipset in och i dagsläget är det ett antal poliser som jobbar med försvinnandet. Att uppgifterna läckt ut i media förvånar polisen.

– Det här är ingenting vi har initierat att detta ska komma ut i offentligheten just nu, av den anledningen att vi vill undersöka det här i lugn och ro, säger Mikael Ahrtzing.

SVT Mittnytt: Letar ni efter Johans kropp?

– Det är klart att vi vill få ett slut på det här, precis som Johans föräldrar vill få ett slut på det här.

Erbjuder sin kunskap

Johans föräldrar har inte fått veta något om de nya uppgifter som polisen fått in.

– Jag förstår att polisen vill arbeta i tysthet. Men samtidigt ska man också tänka på hur delaktiga jag och Björn har varit under alla år och att också vi sitter inne med kunskap som någon kunde ha glädje av, avslutar Anna-Carin Asplund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Johan Asplund

Mer i ämnet