Öppet brev till TV4

Uppdaterad
Publicerad

Tänk om – det är budskapet i ett öppet brev från 152 TV4-anställda över hela Sverige i protest mot kanalens beslut att lägga ner samtliga lokalredaktioner i landet – bland dessa redaktionerna i Sundsvall och Östersund.

I dag ska styrelsen för TV4 behandla frågan – formellt är det verksamheten inom Nyhetsbolaget AB som berörs. Nyhetsverksamheten inom TV4 är samlad i ett separat bolag.

Beskedet i början av april blev mer omfattande än tidigare rykten spått – 140 anställda på lokalredaktioner över hela landet blir av med sina jobb och istället införs ett system med riksreportrar på nio orter i landet som ska leverera nyhetsmaterial till TV4:s centrala redaktioner.

”Ge inte bort två kompetens uppbyggd över två decennier till konkurrenterna, skriver medarbetarna i brevet till ledningen.

De lokala stationerna har varit en vinstmaskin för kanalen de senaste åren, hävdar undertecknarna som menar att styrelsen måste beakta den särställning i landet som TV4 har gentemot andra kommersiella kanaler:

”TV4 är inte vilket företag som helst, – med stort ansvar och förtroende följer även högre krav” skriver medarbetarna.

Det styrelsebeslut som tas i dag väntas offentliggöras först i morgon. De anställda ska då informeras och de lokala nyhetscheferna från runt om i landet har kallats till Stockholm för ett möte med ledningen. 

Den 5 maj ska frågan även diskuteras i riksdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.