Orättvisa i habiliteringsvården

Publicerad

Det är stora skillnader i åldersgränser inom habiliteringsvården för funktionshindrade i länet. Örnsköldsvik, Sollefteå och Sundsvall har alla olika gränsdragningar gällande när en funktionshindrad person ska räknas som vuxen.

Elin Appelquist, 18 år, har en svår och omfattande cp-skada och behöver assistans dygnet runt. Varje månad åker hon till Sundsvalls för att få habilitering, trots att hon bor i Örnsköldsvik. Elins mamma, Lotta Appelquist, har valt att flytta hennes habilitering till Sundsvall eftersom Elin räknas som vuxen i Örnsköldsvik och då måste tillhöra vuxenhabiliteringen. I Sundsvall får hon vara barn tills hon fyller 25 år. De vill ha barnhabilitering istället för vuxenhabilitering, eftersom det är där resurserna och pengarna finns.

Det är alltså stora skillnader i de olika kommunerna för när man som funktionshindrad ska räknas som vuxen. Det är inte en jämlik vård, säger Lotta Appelquist.

Just nu undersöker Landstinget Västernorrland vilken åldersgräns som ska gälla för hela länet, men det är en process som tar tid. Alla sjukhus kämpar för att få ha kvar sin egen åldersgräns och det finns dessutom en ekonomisk ram som de måste hålla sig inom. Lena Berglund Friberg, vårdområdesdirektör för habilitering i Landstinget Västernorrland, kan inte säga hur lång tid det kommer ta innan det finns den enhetlig gränsdragning i länet.

– Det  finns en komplicitet i arbetet som gör att det drar ut på tiden tyvärr. Vi behöver se vilka konsekvenser det blir om vi gör en förändring, säger Lena Berglund Friberg. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.