Oro över älgstammen

Uppdaterad
Publicerad

Septemberjakten är avslutad och nu vill jägarrepresentanter i Örnsköldsviks älgförvaltningsområde dra i handbromsen inför fortsättningen – man anser att tilldelningen är för stor i förhållande till älgstammens storlek.

Exakta beräkningar av älgstammen är svåra att göra och i Örnsköldsviks förvaltningsområde går åsikterna isär om hur många älgar det finns i området – och hur många som bör skjutas.

Palle Ammenberg, jägarrepresentant i förvaltningsgruppen, menar att det har skett en överskattning av älgstammen och han oroas över vilka konsekvenser det kan ge.

– Om man skjuter den här tilldelningen på 2 700 djur, så kommer vinterstammen att sjunka till 4 djur per tusen hektar – och vi har kommit överens med markägarna att den ska ligga på 5,5. Det påverkar jakten kommande år dramatiskt.

Han ser en fara med att en för stor avskjutning i år, ger en starkt begränsad tilldelning kommande år.

– Risken är att många jägare slutar, och då kan man fråga sig vilka som ska hålla älgstammen i balans – det är ett dilemma man måste tänka på, säger Palle Ammenberg.

Gunilla Kjellsson, representant för LRF, Norra Skogsägarna och Norrskog i förvalningssgruppen, vill lyfta frågan i ett större perspektiv.

– Om man tittar utanför älgförvaltningen och utanför Sverige, så finns det länder som har bra älgjakt, men som har betydligt lägre vinterstam. Vad som är en lämplig tilldelning för att jägarna ska tycka det är intressant, det har jag inget bra svar på – men jämfört med andra länder har vi en väldigt hög älgtäthet i Sverige.

Under jaktuppehållet ska förvaltningsgruppen, som består av representanter från jägarkåren och markägarna, träffas för att planera nästa period. Inför oktoberjakten har länsstyrelsen låtit ta fram en oberoende beräkning av stammen.

– Markägarsidan och jägarsidan hade olika uppfattning om beräkningarna av älgstammen i området, därför beställde vi den här beräkningen så att de skulle få ett bättre underlag för att komma vidare och bestämma hur de ska göra när septemberjakten är slut, säger Karin Saltin, jakthandläggare på länsstyrelsen i Västernorrland.

Med hänvisning till de nya beräkningarna, som föreslår en tilldelning på drygt 1 300 djur, vill jägarsidan nu dra i handbromsen.

– Den fortsatta jakten måste ju förändras radikalt. Vi har redan skjutit fler djur än den här oberoende beräkningen visade att vi skulle göra, säger Palle Ammenberg, som inte utesluter ett jaktstopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.