Foto: SVT

Svalt intresse för fosterdiagnostik

Uppdaterad
Publicerad

Sen två år tillbaka har Landstinget Västernorrland erbjudit gravida kvinnor över 35, KUB-test för att undersöka om fostret har tex Downs syndrom. Men intresset har varit litet och verkar dessutom minska.

Trots att Camilla Fäldt bara är 25 år och inte alls räknas till riskgruppen uppmanades hon och hennes man att ta ställning till om de ville göra ett KUB-test för att se om fostret hade någon kromosomavvikelse.

– Vi blev nog lite ställd för vi trodde bara det gällde äldre, vi visste inte om vi måste ta ställning, berättar Camilla.

Hon och hennes man fattade beslutet att inte göra testet.

Osäker diagnos

Allt eftersom kvinnor väljer att skaffa barn senare i livet, har behovet av fosterdiagnostik ökat. Tidigare var det fostervattenprov som erbjöds, men efter som det innebär risk för missfall kom istället KUB test, Kombinerat ultraljud och blodprov, som ger en fingervisning om barnet har Downs syndrom eller någon annan kromosomavvikelse. Det är alltså ingen exakt diagnos.

– Provet ger ökad sannolikhet hos 5-10 procent av kvinnorna, men alla dom har ju inte nån kromosomrubbning, säger Jesper Agrell, överläkare.

Förändrad attityd

I Västernorrland infördes KUB testerna 2012. Erfarenheten från andra landsting var att drygt 60% eller två tredjedelar av kvinnorna över 35, väljer att göra testet. Men intresset bland kvinnorna i Västernorrland var betydligt lägre.

– Vi var beredda på att de skulle bli en rusch, men så har det inte varit. Vad tror du det beror på? Vet inte men vi såg redan innan vi införde KUB att fostervattenprov började minska.  Det är nog strömningar i befokningen, värderingar och annat somn göra att man är mindre intresserad av fosterdiagnostik. Jag  vet inte, jag spekulerar bara, säger Jesper Agrell, överläkare.

KUB snart inaktuellt

Men fosterdiagnostiken förfinas snabbt, redan nu kan man med ett blodprov ställa rätt säker diagnos på fostret. Metoden har inte kommit till Sverige än, men kommer att innebära att KUB och annan fosterdiagnostik, bli inaktuell, tror Jesper Agrell.

– Ja det tror jag faktiskt, Då tror jag det är  blodprov på mamman med genetiska markörer för ett antal tillstånd. Kanske andra än dom vi kollar idag.

KUB Kombinerat Ultraljud och Blodprov

Undersökningen KUB är ett sätt att ta reda på sannolikheten för att ett foster har Downs syndrom eller två andra mer ovanliga kromosomförändringar.

KUB kan inte ge klart besked om fostret har kromosomförändringar, eftersom undersökningen bara mäter hur stor eller liten sannolikheten är. För att få veta säkert måste man göra ett fostervattenprov eller moderkaksprov. Men resultatet på KUB kan hjälpa de blivande föräldrarna att bestämma om de önskar gå vidare och göra ett sådant prov.

KUB-undersökningen innebär att man dels lämnar ett blodprov som mäter vissa graviditetshormoner, dels genomgår en särskild ultraljudsundersökning. Blodprovet kan lämnas efter graviditetsvecka 9 och undersökningen med ultraljud ska göras i vecka 11-14.

Med hjälp av blodprovssvaret, ultraljudsundersökningen och hur gammal man är görs en beräkning för sannolikheten att fostret har någon av de kromosomförändringar som går att upptäcka med KUB.

Västernorrlands landsting erbjuder KUB enbart till gravida kvinnor som har fyllt 35 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.