Vanligast i både Jämtland och Västernorrland – Talgoxen Foto: Tomas Lundquist

Parus Major i topp

Publicerad

Talgoxen, parus major, följt av Blåmesen och Domherren. Där har ni tättrion i Västernorrland.  Taloxen är vanligaste fågel även i Jämtlands län, men här tyckts förekomsten av Domherrar relativt vara större.  Blåmesen tar tredjeplatsen i Z-län. Hittills, ska vi tillägga.

Det är den årliga stora fågelräkningen som är i full gång.  ”Vinterfåglar Inpå Knuten” pågår mellan den 23:e till den 26: januari.  Räkningen bygger på att fågelintresserade svenskar har koll på alla fåglar som besöker fågelbord och andra matningsställen.

BirdLife Sverige – Sveriges Ornitologiska Förening ligger bakom och alla rapporter redovisas på föreningens hemsida.

Redan söndag kväll, den 25:e, hoppas man kunna berätta om ett preliminärt resultat från årets fågelräkning.

Noterbart är att Grönfinken som 2014 hamnade på sjätte plats av länets fåglar inte ens tar sig in på topp-tio listan för i år.

Småfåglar i Sverige

För landet i stort ser listan över landets fem vanligaste småfåglar ut som följer ( med förra årets totalsiffra inom parentes) :

1) Talgoxe   ( 145 283)

2) Pilfink       ( 128 711)

3) Blåmes     ( 94 683 )

4) Gulsparv  ( 67 327 )

5) Domherre ( 65 368 )

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.