Plantskolan levererar

Uppdaterad
Publicerad

Modo hockey dam har tappat tio spelare från förra säsongen – samtliga ersätts med unga spelare från egna led.

Till helgen startar Riksserien och Modo hockey mönstrar ett till stora delar nytt lag. Tio spelare lämnade klubben efter förra säsongen, varav sju startspelare i SM-finalen. Och man har valt att fylla på med unga spelare från junior- och hockeygymnasieverksamheten.

– Vi jobbar bara med hockeygymtjejer och har inte tänkt att värva etablerade spelare. Det finns ingen anledning – vi skulle stänga för någon yngre som ska upp och det är de unga som är framtiden, säger Robert Elfving, sportchef i Modo dam.

Emma Nordin, 23 år och med över 100 landslagsmatcher på meritlistan, får klassas som veteran i laget där alla spelare utom en är födda på 90-talet.

– Det var tongivande stöttepelare vi tappade, men det känns otroligt spännande att börja om med en generationsväxling – det ska bli kul att se hur långt det kan bära, säger hon.

– Vårt mål är att vara med och slåss i toppen igen, men det gäller att ha tålamod och låta de här yngre växa till sig i den högsta ligan, säger Emma Nordin.

Huvudtränaren Micke Nilsson har stora förhoppningar redan i år.

– Jag ser inget tak i det här laget, utan jag tror att vi kommer att växa under säsongen och jag tycker att vi redan nu är på en ganska hög nivå.

Höjda ersättningar

Modo vann i fjol grundserien, men det blev förlust i SM-finalen mot Linköping. Matchen i sig gick hur som helst till historieböckerna för publikrekordet – nästan 3 500 personer på läktarna i Fjällräven center. Modos ledning lovade i samband med matchen bättre förutsättningar för damspelarna – ett löfte man infriat. Det har blivit höjda spelarersättningar och Micke Nilsson jobbar nu halvtid bara som tränare, vilket öppnat för bland annat fler isträningar.

– Jag tycker att Modo har ställt upp jättemycket tidigare år också om man jämför med andra klubbar i Sverige. I år ställer de upp ännu mer – bara det att vi får träna och spela matcherna här i Fjällräven center är ju ett stort steg för oss. Förra året fick vi åka fram och tillbaka mellan Kempehallen och arenan, säger Emma Nordin.

Länsderby väntar

Redan på söndag blir det länsderby mot Sundsvall Wildcats som haft en tuff försäsong där man till och med tvingats annonsera efter spelare till truppen.

– Hos oss har det blivit klenare, men de större föreningarna drar ju till sig spelare. Jag hörde till exempel att Modo har 40 personer i sin träningstrupp, så det finns tjejer, men de väljer att vara i de större lagen, konstaterar Sundsvalls tränare Lars Johansson.

– De kommer att få en tuff säsong. Samtidigt gäller det för oss när vi kommer dit att göra våra saker så bra som möjligt, säger Micke Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.