Foto: TT

Polis hörde rasistiska tillmälen – frias ändå

Uppdaterad
Publicerad

En man som bodde granne med en familj i Härnösand frias nu av tingsrätten för att ha hotat familjen och skrikit rasistiska tillmälen åt dem. Detta trots att en polis hörde honom göra det.

Händelsen inträffade i augusti förra året när familjen skulle titta på tv. Mannen som bodde på våningen ovanför började ropa och skrika ”gå härifrån era djävla invandrare, jävla svin, jävla muslimer”. Familjen blev rädd och ringde polis som var där vid ett flertal tillfällen den kvällen.

Första gången åkte polisen därifrån eftersom mannen gått tillbaka in i sin lägenhet. Men när polisbilen åkte kom han tillbaka. En polisman hade emellertid stannat kvar och kunde gripa mannen.

Mannen ska vid tidigare tillfällen uttryckt att han inte gillar invandrare och skrikit liknande saker åt familjen – vid ungefär tre tillfällen per vecka.

I september samma år ska mannen också satt en lapp på familjens dörr där det stod ”din jävla invandrare”. Även mordhot ska ha förekommit.

Mannen anmäldes av familjen och polisen som stannade kvar och grep mannen uppger att han ska ha hört honom vara upprörd och kallat familjen för ”ett djävla slödder”, påpekat att de var från Iran och att alla iranier är farliga människor.

Trots det skriver tingsrätten i domen: ”Det framgår under alla omständigheter att det vid tiden för de händelser åtalet omfattar rådde svåra misshälligheter mellan X och målsäganden. De invandrarfientliga yttrandena som X fällt kan under sådana omständigheter inte bedömas som ofredande.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.