Det var inte hunden på bilden som attackerade polispatrullen.

Polis sköt attackerande hund

Uppdaterad
Publicerad

En hund gick till attack mot en polispatrull vid en trafikolycksplats i Härnösand. Polispatrullen tvingades därför skjuta den.

Vid 17.40 tiden på onsdagen ringer ett vittne in till polisen. En bil har kört i diket vid Stigsjövägen i Härnösand och personen inuti kan inte ta sig ut, uppgav vittnet. När polis kommer till platsen finns emellertid ingen kvar i bilen. Patrullen får strax därefter information om att personen i bilen har lämnat platsen till fots. Polisen springer därför efter mannen som stannar efter en kortare löptur.

Sköt hunden

Men när polispatrullen ska ta sig fram till mannen går dennes hund, en amstaff, till attack. Polisen skjuter ett varningsskott mot hunden som inte avviker utan fortsätter attackera. En polisman tvingas därför skjuta hunden för att skydda sig själv och resten av patrullen mot angreppet. Ingen polis kom till skada.

– Det var på grund av att man kunde skjuta hunden och avvärja det hela som ingen polis kom till skada, säger Marcus Grahn, vakthavande befäl vid polisen i Västernorrland.

Slet sig

Mannen är sedan tidigare känd av polisen, saknar körkort och var rejält berusad vid händelsen. Han är nu misstänkt för rattfylleri samt grov olovlig körning. Mannen fördes efter händelsen till sjukhus med ambulans på grund av de skador han ådragit sig vid trafikolyckan. Hunden togs däremot omhand och transporterades till djursjukhuset i Sundsvall, dock gick den inte att rädda utan var tvungen att avlivas.

– Det bedöms i dagsläget inte som så att mannen bussat hunden på polisen med vilje. Eftersom han var berusad tappade han greppet och hunden slet sig, säger Marcus Grahn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.