Hög polischef riskerar sparken

Uppdaterad
Publicerad

Rikspolisstyrelsen kräver att en högt uppsatt polischef i Västernorrland avskedas från sin tillsvidareanställning vid myndigheten. Detta efter att polischefen har haft kontakt med grovt kriminella.

Polischefen har gjort sig skyldig till brott i två fall, samt annan typ av grov misskötsamhet. Det Rikspolisstyrelsen ser allvarligast på är att polischefen under 2012 i samband med en spaningsoperation rörande grov organiserad brottslighet drivit egna källor, vilket stridit mot bestämmelserna som gäller för informatörshantering inom polisen. Han ska också i strid med regelverket ha lämnat ut viss information.

Lotta Gustavson, chefsjurist på Rikspolisstyrelsen, vill inte kommentera ärendet i sak men berättar för Mittnytt var i processen Rikspolisstyrelsen befinner sig.

– Polismyndigheten Västernorrland har skickat in två skrivelser till Rikspolisstyrelsen. I den ena begär man att den här polisen ska avskedas /.../ Den andra grejen är att Polismyndigheten Västernorrland i andra hand har yrkat att den här polischefen ska sägas upp. Alltså skiljas från anställningen genom uppsägning, och uppsägningsfrågan hanteras av Rikspolisstyrelsen, säger Lotta Gustavson.

Läckte hemlig spaningsinformation

Polischefen har enligt uppgifter från Rikspolisstyrelsen läckt hemlig spaningsinformation till en grovt kiminell person och därmed riskerat att informationen skulle kunna hamnat i fel händer och i stället kunna användas mot polisens arbete.

I spaningsarbetet som rörde grovt kriminella personer hade polischefen dessutom köpt in två mobiltelefoner. Den ena åt sig själv för att kunna prata med sina brottsliga kontakter och den andra gav han bort till en grovt kriminell inblandad.

Polischefen har haft en utpräglad förtroendeställning vid polismyndigheten vilket gjort att arbetsgivaren nu helt saknar förtroende för honom.

Rikspolisstyrelsen ser att polischefen grovt har åsidosatt sina åligganden mot arbetsgivaren och att han därför ska skiljas från sin anställning genom avsked.

”Ytterst allvarligt”

Rikspolisstyrelsen skriver i sin anmälan om avsked till Statens ansvarsnämnd:

”Han har genom sin egen källdrivning satt tre säkerhets- och kontrollnivåer ur spel genom att själv agera på den lägsta nivån som är hanterarnas arbete. Att som övergripande ansvarig själv inte följa bestämmelserna om informatörsverksamheten är ytterst allvarligt. När vidden av x kontakter med grovt kriminella personer bilvit känd framstår beteendet från hans sida som så allvarligt att hans handlande riskerar ställa till stor skada för polisens arbete mot grov organiserad brottslighet”.

Polischefen avslöjades via ett telefonsamtal

Polischefen avslöjades i slutet av september 2012 när det kom till polismyndighetens kännedom att polischefens röst förekommit i ett telefonsamtal som spelats in genom hemlig avlyssning i förundersökningen för spaningsoperationen. Polischefen pratade då med en grovt krimniell person och lämnade ut uppgifter som spaningsledningen i operationen betraktar som hemliga spaningsuppgifter som inte fick komma utanför utredningen. Efter detta inleddes en förundersökning mot polischefen avseende brott mot tystnadsplikten.

Förundersökningen lades ned den 21 maj 2013 med motiveringen att det numera inte finns anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats.

Med den kunskap polismyndigheten nu har efter nedläggningen, står det klart att han sysslat med egen källdrivning och inte heller haft någon tillåtelse att agera utanför de reglerade ramarna.

Har misskött sig på fler punkter

Polischefen ska även ha misskött sig tidigare, vilket nu vägs ihop med den nya informationen som ligger till grund för hemställan om avsked.

I juni 2012 använde han sig privat av polisens it-system för att inhämta infromation om ett fordon tillhörigt en närstående. Han ska också under ett helt år ha förvarat sina jaktvapen i ett närakriv i Örnsköldsviks polishus, utan något godkännande för detta. Han bröt därmed mot vapenlagen. Han har också under en sju månaders tid genomfört ett stort antal alkoholutandningsprov på sig själv med en av polismyndighetens alcometrar. Ett avsevärt antal av dessa prov har visat på nivåer som överstiger den för rattfylleri lagstadgade gräsen.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.