Foto: Räddningstjänsten

Polisen efter dödsolyckan: Våga stanna!

Uppdaterad
Publicerad

Efter den tragiska dödsolyckan igår då en 86-årig man blev påkörd efter att han kört i diket och försökt påkalla hjälp uppmanar nu polisen allmänheten att hjälpa medtrafikanter i nöd.

på torsdagseftermiddagen blev en äldre man påkörd av en lastbil på riksväg 87 mellan Långsele och Sollefteå. Enligt polisen tyder spåren på plats att han har åkt av vägen och sedan försökt stoppa bilar när han blev påkörd av lastbilen.

Strax innan olyckan ska polisen ha fått flera samtal från bilister som också varit nära att köra på mannen. Men polisen hade inte möjlighet att bege sig till platsen. Olyckan skedde vid 17-tiden och mannen fördes med ambulans till Sollefteå sjukhus, men klarade sig inte. Nu uppmanar polisen allmänheten att hjälpa medtrafikanter i nöd.

– Det är inte alldeles lätt att ge råd. Men vi tycker ändå att om man ser någon bredvid vägen som påkallar uppmärksamhet då får man ändå förutsätta att den personen behöver hjälp, säger Börje Öhman, informationschef på Polisen i Västernorrland.

Undvik trafikfara

Men polisen förstår att vissa sträckor är farligare att stanna vid än andra, man pekar specifikt ut 2+1-vägarna runt om i länet.

– Man bör fråga sig själv: Har jag själv möjlighet att stanna utan att försätta mig själv i fara?  Har man inte det så ska man kanske ringa till oss istället. Man ska inte utsätta sig själv för fara.

Risk för rån

Att utsättas för rån eller någon annan form av brott är inget som polisen bedömer som en stor risk.

– Det är extremt ovanligt att man blir stoppad och sen utsätts för brott. Men man kan vara lite försiktig. Veva ner rutan lite lagom. Är det en skadad 86-årig herre så tyder inte mycket på att han skulle vara någon risk, säger Börje Öhman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.