Polisen varnar för bedragare

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Västernorrland har kontaktats av ett flertal personer som uppger att de via mail har kontaktats av olika företag. Dessa har i mailen uppmanat personerna att bekräfta sina person- och kontouppgifter. Nu varnar polisen för bluffmakare.

Avsändare av mailen har bland annat uppgetts vara Telia, Visa/Mastercard och Tele 2.

Men fler företag har och kan säkert förekomma som avsändare, menar polisinspektör Annica Odelind.

Mailen är enbart ett försök till bedrägeri, konstaterar hon, och vill därför uppmana alla som får mailen att inte fylla i uppgifterna som efterfrågas.

– Blir man osäker om det stämmer ska man alltid ta personlig kontakt med företaget som uppges vara avsändare. Och den som blivit drabbad och blivit av med pengar ska göra en polisanmälan om bedrägeri, säger Annica Odelind.

Hon förtydligar dock att personer inte ska göra en polisanmälan bara för att de mottagit mailen, utan endast om de blivit lurade på pengar.

– Sådana här bedrägerimail brukar gå i skov, så tydligen är de i gång igen. Men jag hoppas att allmänheten vet bättre. Inga seriösa företag ber om sådana uppgifter via mail, säger Annica Odelind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.