Foto: TT

Populärt högskoleprov tentades av

Uppdaterad
Publicerad

Det klurades, plitades och räknades ivrigt runt om i landet på lördagen.

I år hade 69 713 personer anmält sig till höstens högskoleprov – 6 301 fler än förra hösten.

– För höstprovet är det de flest anmälda på de senaste sex-sju åren, säger Åke Lernefalk, Universitets- och högskolerådets (UHR) pressansvarige för provet.

Enligt UHR var mer än åtta av tio av lördagens anmälda 24 år eller yngre.

Orsaken till provets ökande popularitet kan vara flera: Hög ungdomsarbetslöshet, stora barnkullar i början av 1990-talet, allmänt större intresse för högre utbildning och att osäkerhet kring gymnasieskolans nya betygssystem kan skapa en vilja att öka chansen att bli antagen.

Högskoleprovet ger ytterligare en urvalsgrupp till antagningen, och resultatet är giltigt i fem år. Nu anordnades provet av 21 universitet och högskolor på 120 svenska orter. Dessutom ger tio svenska skolor i Belgien, Finland, Frankrike, Schweiz, Spanien och Storbritannien möjligheten att skriva vår- eller höstprovet – eller båda.

Redan på lördagskvällen publicerade UHR facit för lördagens svar, men provresultaten ska komma om en månad.

Till hösten 2011 gjordes högskoleprovet om och de kvantitativa och verbala uppgifterna fick stort utrymme.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.