”Problem med själen”

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i Sundsvall gick till läkaren för att undersöka ifall hon hade cancer. Men en läkare ska ha sagt att hon bara hade astma och att det var hennes ”själ” som behövde hjälp. Nu anmäls händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Det var i början av 2014 som kvinnan började uppleva besvärlig hosta. Hon upptäckte också flera knölar på huvudet. Eftersom hon tidigare haft bröstcancer blev hon orolig och uppsökte en vårdcentral i Sundsvallsområdet. Där bedömde man att knölarna troligtvis bara var fettknölar och hostan rethosta. Hostmedicin ordinerades, men symptomen blev bara värre och till slut kunde hon inte arbeta längre.

Vid ett besök på lungkliniken fick hon genomgå flera undersökningar, men inte utifrån misstanken om cancer. Enligt ett läkarintyg till Försäkringskassan skriver en lungläkare att det i höger lunga finns ”en sju millimeter stor nodulär förändring. Metastas från bröstcancer kan inte uteslutas.”

Vid nästa besök på lungkliniken ska läkaren bestämt sig för att hon hade astma. Hon efterfrågade remiss till ett annat sjukhus men fick höra av läkaren att han kan ”garantera” att hon inte är cancersjuk och det endast är hennes ”själ” som behöver hjälp. Händelsen är nu anmäld till Inspektionen för vård och omsorg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.