Protester mot fiskodlingar i Höga kusten

Uppdaterad
Publicerad

Den nybildade föreningen Rädda Höga kusten vill lyfta frågan om fiskodlingarnas miljöpåverkan – på torsdagskvällen hålls ett stormöte i Docksta.

Ålands fiskeriförädling som driver flera fiskodlingar i Höga kusten har ansökt om att få utöka sin verksamhet rejält. Mittnytt berättade i våras om de närboendes oro för vattenmiljön kring fiskodlingarna. Redan i dag vittnar man om förändringar – och planerna på en utbyggnad upprör.

Nils-Erik Vigren är boende i Käl utanför Docksta och en av initiativtagarna till föreningen Rädda höga kusten.

– Vi använder ordet katastrof om det skulle bli en utökning – det skulle få ännu större påverkan på vattenvalitén och leda till en allt större övergödning.

Närboende från Örnsköldsviks, Kramfors och Härnösands kommuner finns med på mötet i Docksta bygdegård.

– Det är första gången vi få chansen att ge den samlade bilden av odlingarnas konsekvenser, säger Nils-Erik Vigren.

Landshövding Bo Källstrand samt miljöansvariga på länsstyrelsen i Härnösand kommer att närvara vid mötet. Länsstyrelsen har ännu inte fattat beslut i frågan, men enligt Bengt Gruvin vid miljöprovningsdelegationen kan det eventuellt bli ett beslut i två av ärendenda i mitten av augusti.

Han kommer själv att medverka vid kvällens möte.

– Vi brukar normalt sett inte delta vid den här typen av möten där man framför en opinion. Vi kommer inte att ha en aktiv roll, utan är med för att lyssna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.