Queerbuss i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

På måndag och tisdag i veckan kommer en gul buss stå synlig vid vängåvan mitt i Sundsvall. Anledningen – man vill väcka debatt om HBTQ-frågor inför valet.

Cinemaqueer brukar anordna Sveriges största internationella queerfilmsfestival och har sedan starten 2012 hållit till i Stockholm. Förra året anordnade de två festivaler. Men eftersom det är valår i år vill man göra någonting speciellt. Man har nämligen gett sig ut på turné i en gul buss.

Tio städer

Som en partipolitiskt obunden valstuga besöker man under juli månad tio svenska städer. Man startade i Visby den 2 juli och har Kiruna som slutmål den 31 juli. Man resar alltså under en månad genom vårt avlånga land för att sprida kunskap och medvetenhet. Men nu, 21 och 22 juli, är det Sundsvalls tur att få ta emot den gula bussen.

Val 2014 – Mittnytt och Jämtlandsnytt

– Vi ger oss ut i landet för att uppmärksamma HBTQ-frågor eftersom det är frågor som sällan uppmärksammas i den allmänna valdebatten, säger Melissa Lindgren, projektledare för Cinemaqueers projekt.

Debatt

Under dagarna i Sundsvall kommer man bland annat visa film som bryter könsnormerna och bjuda på debatt. På måndagen debatterar bland annat Elin Nilsson (M) och Niklas Säwén (S). Utgångspunkten är moderaternas motion om HBTQ-plan för Sundsvalls kommun.

– Vi har ett väldigt blandat program här i Sundsvall och det är vi glada över. Vi kommer att börja dagen med visning av barnfilm. Det fina med barn är att de inte är fläckade av könsnormer, säger Melissa Lindgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Mittnytt och Jämtlandsnytt

Mer i ämnet