Quick tar tillbaka allt

Uppdaterad
Publicerad

Under inspelningen av ett program för SVT:s Dokument Inifrån avslöjade Thomas Quick för journalisten Hannes Råstam att han inte begått de mord han dömts för och inte heller de andra han erkänt.

När Råstam, i november 2008, intervjuade överåklagare Christer van der Kwast fick denne veta att Quick backat från sina tidigare erkännanden.

– Det kändes konstigt att få det beskedet under en tv-intervju. Jag ville kontrollera uppgiften och för att kunna höra Thomas Quick var jag tvungen att formellt öppna en förundersökning, sade Christer van der Kwast till TT.

Efter att van der Kwast stillat sin nyfikenhet, genom att kontakta Quicks advokat Thomas Olsson, beslöt han att lägga ned förundersökningen.

– Det finns inga skäl för mig att blanda mig i saken längre. Om Quick vill gå vidare med sitt fall får han göra det med sin advokat, sade van der Kwast.

Resningsansökan

Efter att första delen av Råstams dokumentär sänts meddelade advokat Thomas Olsson att man arbetade med en första resningsansökan. Den 20 april lämnades en resningsansökan in till Svea hovrätt. Den gällde mordet på den israeliske turisten Yenon Levi i Rörshyttan 1988.

Många upprördes

Många tittare upprördes av dokumentärens innehåll. En av dem, Sylve Andersson från Sundsvall, polisanmälde den 14 december överåklagare Christer van der Kwast och förhörsledaren Seppo Penttinen för grovt tjänstefel.

Enligt polisanmälan har de bägge med uppsåt, systematiskt och medvetet, manipulerat utredningen för att Quick skulle kunna åtalas och fällas för de morden.

– Det är en rättsskandal av allra värsta slag. Polis och åklagare har fört utredningen dit man vill, man har fått Quick att säga de saker man efterfrågat och man har valt bort det som pekat åt andra håll, sade Sylve Andersson till SVT Mittnytt.

Några dagar senare JO-anmälde en malmöbo van der Kwast för att ha undanhållit bevis som talar emot Thomas Quick som gärningsman i flera mordfall, och att åklagarens agerande skadat allmänhetens förtroende för rättsväsendet. 

Åklagaren står fast

Efter dokumentären blev Christer van der Kwast hårt ansatt i media.  Men han framhöll hela tiden att bevisen mot Thomas Quick har hållit i alla domstolar. Inte heller höll han med om att polisutredningarna eller rättegångarna mot Quick varit manipulativa eller felaktiga.

– Kommer det fram nya uppgifter som ställer allt på huvudet får vi ta ställning till detta då. Ingen kan vara intresserad av felaktiga domar, sade han till TT.

Förundersökningsledare Seppo Penttinen vägrade konsekvent att svara på några frågor.

Föräldrarna hoppas på resning

Johans föräldrar stod efter dokumentären åter i rampljuset. Många ställde sig frågan hur Johans mamma, Anna-Clara Asplund, orkade med att hennes sons försvinnande drogs upp gång på gång.

– Det är man tvungen till som förälder, sade Anna-Clara till SVT Mittnytt.

– Det är det här vi har väntat på, äntligen är det någon klok och vettig människa som reagerar på denna dårskap.

Björn Asplund uttalade sig mycket kritiskt till det sätt som mordutredningarna skötts.

– Det viktiga när det gäller Thomas Quick är att alla vi som följt detta på närmare håll, då menar jag även poliser och jurister, nog har varit eniga om att den här märkvärdiga trojkan med terapeuter, utredare och åklagare som har lett förundersökningen, har manipulerat för att få fram det resultat som de själva önskat. Jag brukar säga så här: Det är betydligt fler som har gjort karriär än som försökt hjälpa och behandla Thomas Quick sade Björn Asplund i en intervju i SVT Gomorron Sverige.

Del 17: Åtalet läggs ner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.