Randiga Huset ska ge stöd

Uppdaterad
Publicerad

I september startar stödverksamheten Randiga Huset sina mötesplatser i Sundsvall. Verksamheten ska hjälpa familjer i sorg och ge dem möjlighet att möta andra familjer med liknande erfarenheter.

Mötena kommer att hållas i Familjecentret Kraftkällans lokaler som drivs av frälsningsarmén, som är en av Randiga Husets samarbetspartners. En av initiativtagarna, Mia Berg, har själv förlorat en närstående. Hon förlorade sin pappa som sjuåring och det har påverkat hennes liv på många sätt.

– Jag känner att den här erfarenheten vill jag använda mig av för att göra något bra.

Anhöriga

Randiga Huset finns till för dem som förlorat en nära anhörig, men är också till för dem som har en familjemedlem med en dödlig sjukdom. En av dem som anmält sig till mötena är Christina Adolfsson. Hennes dotter förlorade sin pappa i januari efter en nästan två år lång kamp mot cancer. Hon säger att stödet från en organisation som Randiga Huset är efterlängtad. Där förväntar hon sig att få hjälp med att bemöta dotterns sorg och bearbeta den.

– Det är oerhört viktigt. Att visa henne att hon inte är ensam, utan att det finns andra barn i samma situation. Ju tidigare man kan få hjälp desto lättare blir det för barnen.

Stöd

Christina Adolfsson berättar att stödet även är viktigt för henne som förälder.

– Som förälder räcker du inte till. Du måste själv få hjälp också för att orka och för att bemöta ditt barns sorg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.