• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Valstugorna ratas

Uppdaterad
Publicerad

De klassiska valstugorna spelar en allt mindre roll i valrörelsen – i Örnsköldsvik ratar samtliga partier i år stugorna till förmån för andra kampanjmetoder.

Alliansen i Örnsköldsvik satsar på husbil och en valbyrå inhyst i en butikslokal i centrum. Vänsterpartiet drar en ministuga efter en EU-moppe och Socialdemokraterna lägger stora resurser på dörrknackning.

– Jag tror faktiskt att valstugorna hade spelat ut sin roll. Vi blev också lite bundna i vårt tänk kring hur vi ska möta väljarna, säger Anna-Britta Åkerlind (C), oppositionsråd i Örnsköldsvik.

Socialdemokraternas kampanjledare, Kristoffer Park, håller med:

– Det är en utveckling som har skett i hela landet. I Västernorrland har Socialdemokraterna tre valstugor i sju kommuner – och orsaken är att samtalet ska stå i fokus i vår kampanj och då når vi våra väljare på andra sätt.

Göran Wåhlstedt, gruppledare för Vänsterpartiet i Örnsköldsvik, menar att torget inte längre är den naturliga mötesplatsen och tror att fler partidistrikt kommer att välja bort valstugan i framtiden.

– Vi vill ju helst vara ute och träffa människor där de är i livet. Vi kommer att dra runt vår stuga i kommunen och kommer att synas på de flesta orter.

Och väljarna verkar inte sakna de klassiska stugorna.

– Jag tycker det är bra med det här mobila – att politikerna åker ut och möter folk, säger Sonja Hök Wiström, boende i centrala Örnsköldsvik.

– Dörrknackning och att man är ute på sociala medier tror jag är väldigt bra – det är där människor interagerar, konstaterar Jonas Strandberg från Kärrsjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.