Stopp för råttgift

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den första augusti förbjuds försäljning av bekämpningsmedel mot råttor till privatpersoner. Detta efter direktiv från EU som Sverige har beslutat om.

Från och med den första augusti får råttgift inte längre säljas till privatpersoner, enligt direktiv från EU.

Enligt Kemikalieinspektionen får man som enskild individ bekämpa möss med medel, men inte råttor. För att bruka bekämpningsmedel mot råttor krävs en särskild behörighet och utbildning.

Det medel mot möss som privatpersoner tillåts att själva använda har alltså en annan innehållsförteckning än råttgiftet som hanteras av experter.

– Framför allt är Warfarinet ersatt av ett nytt medel som är helt okej att använda i konsumentsyfte. Det är olika klasser på bekämpningsmedlen. Har man problem med råtta kan våra tekniker som har rätt behörighet komma ut och bedöma från fall till fall vilken saneringsmetod de vill använda. Om de vill jobba med fällor, eller vilket medel de nu behöver. För de har kunskap, utbildning och behörighet att använda rätt medel vid rätt tillfälle, säger Mikael Lundgren, gruppchef på Anticimex i Sundsvall.

Mittnytt: Är man orolig att den enskilde individen inte kan hantera detta medel själv?

– Det är absolut en oro. Det uppstår ju resistens. Vi har ju fall av resistens mot bekämpningsmedel här i Sverige. Det är klart, genom att skapa en kontroll runt det här, så skapar vi också en möjlighet att följa upp detta och se var vi har problem, säger Mikael Lundgren.

Alla bekämpningsmedel måste godkännas av Kemikalieinspektionen innan de får sättas ut på marknaden. I inspektionens register framgår vilka medel som är godkända, vem som får använda dem och i vilket syfte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.