Rekordmånga vargar

Uppdaterad
Publicerad

Det finns troligen fler vargar än det gjort de senaste hundra åren i Jämtland och Västernorrland just nu men någon fristad för vargar finns knappt i något av länen.

Som en naturlig följd av den allt starkare vargstammen i södra Sverige söker sig vargar även till Jämtland och Västernorrland. I Västernorrland finns ett revirmarkerande par vid Junsele där den rikskända junseletiken fått sällskap av en hanvarg.

Även i Haverö i sydvästra delen av länet finns ett revirmarkerande par. Haveröreviret sträcker sig in i både Gäveleborgs län och i Jämtlands län och efter flera attacker mot hundar har länsstyrelsen i Jämtland utfärdat tillstånd till skyddsjakt på en av vargarna i Haverö. De senaste veckorna har det också kommit rapporter om ett vargpar i området väster om Edsele.

– Vi har fått sån information men det vi har hittat hittills är spår efter en varg. Samtidigt har vi gjort väldigt få spårningar eftersom det inte går att köra skoter i markerna, säger Gunnar Ledström, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Västernorrland.

I Jämtland finns ett revirmarkerande vargpar mellan Rätansbyn och Vemhån och i sydligaste delen av Härjedalen på gränsen mot Dalarna finns en flock med minst fyra vargar. Utöver det finns rapporter om varg från Arådalen, Svenstavik, Stugun och i sydöstra Jämtland norr om Fränsta. Allt som allt omkring 15 vargar men eftersom de flesta finns i renskötselområdet hotas de av skyddsjakt, den enda egentliga fristaden är området söder om Ljungan i Västernorrland.

– I den södra delen av länet mot Gävleborgs län har vi möjlighet att hantera vargar, men norrut är det svårt eftersom renskötseln är så utbredd, konstaterar Gunnar Ledström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.