Resurserna räcker inte till

Uppdaterad
Publicerad

Nu kräver kommunalråd i Västernorrland och Gävleborg mer pengar för flyktingmottagandet. 

– Resurserna måste motsvara det behov som finns, säger Ånges kommunalråd Sten-Ove Danielsson.

I ett brev till Sveriges kommuner och landsting (SKL) skriver 14 kommunalråd att det saknas ett kommunalt perspektiv på asylmottagandet.

– Vi hoppas att det ska bli en diskussion på regeringsnivå hur vi ska ta emot de människor som flyr till Sverige. Och att de kommuner som tar emot flyktingar ska få förutsättningar för det, säger kommunalråd Sten-Ove Danielsson.

Problem med upphandling

I brevet lyfter kommunalråden fram problem med det sätt som Migrationsverket upphandlar boenden. Eftersom boendeupphandlingarna är sekretessbelagda får kommunerna reda på planerna först när ett beslut redan är fattat. Det gör att den berörda kommunen inte hinner förbereda skolor, socialtjänst och SFI-undervisning.

– Migrationsverket har inte tillräckligt med resurser för att vara på plats, och det är för lite resurser på vårdcentraler och skolor, säger Sten-Ove Danielsson.

”Finns en gräns”

I Ånge kommun har orten Torpshammar, med ungefär 400 fast boende, tagit emot många asylsökande.

– Torpshammar har nu runt 200 asylsökande men kan komma ta emot 400 genom att Viskananstalten öppna inom kort. Jag har inte hört några klagomål från de boende men någonstans finns det nog en gräns för hur många en ort kan ta emot, säger Sten-Ove Danielsson.

I brevet skriver man också att ersättningssystemet är komplicerat och att en pilotstudie visar att kommuner med många asylsökande har klart större kostnader än vad staten ersätter.

Kommunalråden hoppas nu att Sveriges kommuner och landsting ska påverka regeringen att tillsätta mer resurser och att asylfrågor ska prioriteras högre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.