Stafettläkarkostnader löper amok

Uppdaterad
Publicerad

Stafettläkarkostnaderna håller på att gå landstinget ur händerna. Det säger landstingsdirektören i Västernorrland, Anders L Johansson till Mittnytt. Det kan bli aktuellt med ett statligt ingripande.

Landstingsdirektören Anders L Johansson gjorde uttalandet vid landstingsfullmäktige på onsdagen. Situationen i Västernorrland är allvarlig medger han.

–Det vi ser i flera landsting är en ekonomiskt pressad situation och att stafettläkarkostnaderna håller på att gå oss ur händerna. Jag gör bedömningen att det kan bli aktuellt med ett ingripande från såväl staten som arbetsmarknadens parter och landstingen. Det kommer att krävas en samfälld aktion, säger Johansson.

–Det är en rävsax. Vi behöver stafettläkarna samtidigt som det medför oerhörda kostnader. Jag vet att regeringen är uppmärksammade på problemet.

Revisorer kritiska

De förtroendevalda revisorerna, med representanter från samtliga partier, har granskat de röda siffrorna fram till den sista augusti i år. I rapporten ger man landstingsstyrelsen stark kritik för den dåliga ekonomin. Man har inte gjort nog för att vända den negativa trenden och istället för att landa på de tänkta plusresultatet 8 miljoner beräknas man istället gå 209 miljoner kronor back. 

Enligt revisorernas bedömning kan landstingets ekonomiska bekymmer ”i betydande utsträckning förklaras av otillräckliga eller uteblivna åtgärder för att komma tillrätta med väl kända problem.”

Sjukvården blöder pengar

De stora kostnaderna finns, liksom under tidigare år, i sjukvården och det är framför allt inom detta område som politikerna får kritik.

Landstingsstyrelsen har det övergripande ansvaret för ekonomin, men kritiken riktar också in sig på de politiska nämnderna inom sjukvården ”Vare sig Hälso- och sjukvårdsnämnden eller Folkhälso-, primärvårds- och tandvårdsnämnden har vidtagit tillräckliga åtgärder för en ekonomi i balans under 2014.” skriver revisorerna.

Enligt Anders L Johansson pågår ett arbete med ett åtgärdspaket som ska presenteras i januari, men han vill inte säga något om de konkreta åtgärder som föreslås. Det kommer först att läggas fram för den nya landstingsmajoriteten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.