Rikspolischefen: ”Kommunerna måste ta ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

På Kramfors kommun säger man att det är polisens sak att sköta säkerheten på gator och torg i Kramfors.

Men den nya rikspolischefen slår ifrån sig, ”det ansvaret måste också kommunen vara med och dela på”, säger han.

Mittnytt har tidigare rapporterat om hur de kommunfinansierade väktarna i Kramfors hotas, ibland med knivar, yxor och skjutvapen. Kommunen anser att man finansierar vad som i grund och botten borde vara ett polisiärt uppdrag.

Närpolisen i Kramfors anser själva att man har ett resursproblem, något som avfärdas av den ställföreträdande polisområdeschefen i Sundsvall som anser att kommunen får göra en bedömning av hur man vill komplettera polisnärvaron. Han backas nu upp av den nytillträdde rikspolischefen.

–Svensk polis kan aldrig vara överallt, individer, företagare och kommuner måste alla vara med och tänka på hur vi skapar säkerhet. Det handlar om hur personer skaffar lås på dörrar, företag skapar skalskydd och om hur kommuner bygger, säger Dan Eliasson, rikspolischef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.