Risk för gräsbränder

Uppdaterad
Publicerad

Det ser ut att bli varmt i påskhelgen. Och med grillväder och trädgårdsarbete kommer också en risk. Elda med förstånd uppmanar räddningstjänsten

Våren kom tidigt i år och snart är också påsken över oss. Det betyder att gräset ligger torrt och att många funderar på att ta ut grillen.

Se upp med engångsgrillen

Men med tidig vår kommer också fara. Det har brunnit mycket den senaste tiden, allt från hus till åkrar. Och det började tidigt. Redan i mars sade räddningstjänsten till Mittnytt att det varit ovanligt många bränder för årstiden. Och nu i påsktider när många är lediga från jobbet är risken överhängande att grillen kommer fram.

– Det är klart att vi vill vara ute, och torrt och eld i naturen är ingen bra kombination, säger Mats Granat, räddningschef. Speciellt engångsgrillar ser Mats Granat som ett stort problem.

– Ibland är de inte riktigt släckta och då lämnar man kvar grillarna på stället eller lägger dem i någon sopförvaring, då är det lätt att det börjar det brinna. Snart är det också dags att sätta fyr på maj-brasorna. Men om man inte är väl förberedd kan det innebära fara för såväl en själv som andra. – Man vet aldrig vad som döljer sig mitt i högen. Det kan finnas gasflaskor eller vad som helst där, säger Mats Granat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.