Rökstopp på Sundsvalls kommun

Uppdaterad
Publicerad

Från den 1 juli 2015 blir det förbjudet för anställda på Sundsvalls kommun att röka på arbetstid och arbetsplatserna blir rökfria zoner. Det här gör Västernorrland till landets första rökfria län. Men det är ett förbud med komplikationer.

Beslutet att införa så kallad rökfri arbetstid på Sundsvalls kommuns arbetsplatser innebär inte bara att man inte får röka, eller utsättas för passiv rökning under arbetstid, även kläder som luktar rök och röklukt i närheten av arbetslokaler och bilar ska inte förekomma.

– Rökning skadar hälsan, inte bara hos de som röker utan även hos andra, säger Ulf Lindberg, arbetsmiljöstrateg på Sundsvalls kommun.

– Jag tycker inte att det är skadligt om man röker ute, säger Martin Sjölander, som tar sig ett bloss utanför entrén till Sundsvalls sjukhus.

– Vid sjukhus kan det vara förbjudet att röka, säger Tord Bengtsson som tycker att det borde vara tillåtet med rökning på andra arbetsplatser.

Rökfri zon

De kommunanställda kommer inte att få röka på raster, bortsett från lunchrasten som inte är arbetstid, och inte i närheten av arbetsplatsen. Det är tomtgränsen som gäller och frågan är hur man gör med andra människor som inte är anställda inom kommunen men som vill röka i anslutning till kommunala arbetsplatser.

– Det blir en utmaning, säger Ulf Lindberg som menar att man måste vädja till människors solidaritet och hoppas på förståelse för att röken drar in om man står och röker utanför en entré.

Ett annat problem är de som jobbar i människors hem och riskerar att utsättas för passiv rökning. Till exempel personal i hemtjänsten.

– Det finns exempel på att man gjort överenskommelser med brukare som behöver kommunens tjänster och det kan bli så att en brukare som röker mycket inte kan få vård i hemmet, förklarar Ulf Lindberg.

Landets första rökfria län

Rökstoppet i Sundsvall följer upp liknande beslut i länets övriga kommuner och innebär att Västernorrland blir landets första rökfria län.

– Jag tycker att det är överdrivet, säger Martin Sjölander som konstaterar att han redan upplevt restriktioner på sin arbetsplats men att det fortfarande finns ställen där man får röka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.