Rovdjuren minskar men järven ökar

Uppdaterad
Publicerad

Rovdjuren minskar i hela landet och lodjuren går starkt tillbaka, en utveckling som man även kan se i Västernorrland men här finns också ett uppseendeväckande och undantag.

Det är framförallt spårinventeringar som ligger till grund för bedömningen av rovjdursstammarnas storlek. Just nu pågår lodjursinventeringen i Västernorrland och årets siffror är inte klara och helt klart är att lodjuren går tillbaka i länet. Men Gunnar Ledström som är rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Västernorrland är inte bekymrad.

– Vi har sett en nedgång i lodjursstammen men bara till den nivå vi har som målsättning och som vi anser vara lämplig, förklarar han.

Naturliga variationer

På många håll har jakt decimerat lodjursstammen, så är det till exempel i Jämtlands län, men i Västernorrland anses nedgången bero på naturliga variationer, det menar i alla fall Gunnar Ledström.

– Dels är det årsvariationer, honorna föder inte ungar varje år. Sen ser vi även variationer under flera år, att stammen går upp och ned så det är helt naturligt det som sker.

Sedan Junselevargen försvann spårlöst för snart ett år sedan saknas vargar nästan helt i Västernorrland, det finns ett revir i Gävleborgs län som sträcker sig in i länet och strövargar har förekommit i Ångermanland men några föryngringar har inte registrerats innanför länsgränsen.

200 djur

Björnstammen i Västernorrland är fortsatt konstant med omkring 200 djur. Däremot bryts rikstrenden när det gäller järv.

-  I Västernorrlands län har vi sett en ökning under en lång följd av år, framförallt i länets södra del men nu finns också tendenser på att vi har järv i områden där de inte funnits tidigare, berättar Gunnar Ledström.

Vara i fred

Det handlar om områden norr om Ljungans dalgång från Kovland och Matfors och vidare västerut men också områden i Ångermanland.

– Det är framförallt de markanta höjdområdena som är attraktiva, vattendelarna mellan olika dalgångar där det är mindre bebyggelse och djuren får vara i fred, konstaterar Ledström som tycker att järvstammens utveckling i skogslandet är glädjande.

– Ökar järvarna i skogslandet, i områden där det inte är några renar, så kan man minska lite grann i fjällområdet, där de gör skada på renskötseln, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.