Rysskonflikt pressar mjölkbönder

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands importstopp på mejeroprodukter slår hårt mot mjölkbönderna i Medelpad och Jämtland. Och Ångermanland ser även dom ut att ligga pyrt till.

Rysslands importstopp på mejeriprodukter är en dyr historia för våra mjölkbönder i Jämtland och Medelpad.  I april kunde Karl-Åke Karlsson, mjölkbonde utanför Sundsvall, sälja en liter mjölk för 3kr och 60 öre. Nu ligger priset på runt 3kr.

–Det är svåra tider, först minskade Kina sin mjölkimport och nu slår Rysslandskrisen till mot oss, säger Karl-Åke.

Karl-Åke säljer precis som de flesta mjölkbönder i Jämtland och Medelpad till Arla, och deras pris bestäms till stor del av världsmarknadspriset. Den konflikt som har blossat upp mellan EU och Ryssland har resulterat i ett importstopp på mejeriprodukter från EU.

–Jag tycker att det är dåligt att det är vi som ska betala för EU:s utrikespolitik.

Kan spridas till Ångermanland

Men nu sprids en oro att Finland som inte heller kan sälja till jätten i öst ska ge sig in på den svenska marknaden och då drabbas även Ångermanland. Där levererar de flesta mjölkbönder till ett annat mejeribolag och deras prissättning är inte lika känslig för världsutvecklingen. Men det finns en överhängande risk att Finland – som inte heller kan sälja till Ryssland- kommer att börja sälja på den svenska marknaden. Och då blir det hårda tider även för dem.

–De har hittills varit besparade det utsatta läge som vi befinner oss i men Finland brukade sälja 80 procent av sin ost till Ryssland och det är nog bara en tidsfråga innan den letar sig hit, säger Karl-Åke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.