(S) söker röd-grönt samarbete

Uppdaterad
Publicerad

Det väntar tuffa beslut i landstinget och socialdemokraterna förhandlar nu med flera partier för att bilda en extra stabil majoritet.

Enligt uppgifter till Mittnytt har också miljöpartiet bjudits in till ett röd-grönt samarbete.

Under tisdagen satt socialdemokraterna i förhandlingar. Tillträdande landstingsrådet Elisabeth Strömqvist (S) bekräftar samtal med vänstern men enligt uppgifter till Mittnytt har det även förekommit kontakter med miljöpartiet.

Extra stabil majoritet

Den tillträdande landstingsledningen vill skapa inte bara skapa en stabil majoritet utan en, extra stabil majoritet.

– Egentligen utesluter jag bara ett samarbete med sverigedemokraterna. Vi är beredda att söka ett brett samarbete för att skapa stabilitet bakom de beslut som behöver fattas i landstinget, säger Strömqvist till Mittnytt.

Två eller tre partier

Under ett avbrott i förhandlingarna kommenterar hon samtalen som berör 7 000 anställda och 240 000 skattebetalare och presumtiva vårdtagare.

– Vi har inte riktigt landat frågan men som det kan bli ett samarbete mellan socialdemokraterna och vänstern men det kan också bli ett samarbete som omfattar ytterligare något parti, säger hon.

Prioriterade frågor

Bakgrunden är givetvis den ekonomiska situationen i landstinget Västernorrland. Precis innan valet blev det känt att underskotten fortsätter och att landstinget som helhet har gått med över 100 miljoner i förlust fram till augusti i år. Isolerat för de tre sjukhusen är situationen ännu allvarligare med ett underskott på 210 miljoner..

Utöver ekonomin finns det dessutom annat på agendan. Vårdköer, läkarstafetter och höga sjukskrivningstal bland vårdpersonalen är tre prioriterade frågor i de förhandlingar som pågår.

”Regeringsförklaring”

Om en vecka, möjligen om två veckor väntas det bli klart med en gemensam ”regeringsförklaring” för den majoritet som tar över efter den borgerliga koalitionen som styrt landstinget Västernorrland i fyra år.

– Kag vill inte säga något konkret om innehållet eftersom det kan störa de samtal som pågår mellan partierna men vi är alla medvetna om att det finns stora frågor i landstinget som behöver hanteras politiskt, säger Strömqvist.

Tre sjukhus – ingen föhandlingsfråga

Bland dem finns inte sprängfrågan om tre akutsjukhus som av och till dykt upp på den politiska dagordningen i landstinget. På den punkten är alla överens. Det blir tre sjukhus även i framtiden, oavsett hur landstingsledningen formeras under de pågående samtalen. De tre sjukhusen i Sundsvall, Sollefteå och Örnsköldsvik har stöd från höger till vänster på den politiska skalan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.