(S) tappar majoriteten i Ö-vik

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna rasar sju procent och tappar för första gången på 32 år den egna majoriteten i Örnsköldsviks kommun – men i riksdagsvalet valde varannan Ö-viksbo Socialdemokraterna.

Kommunstyrelsens blivande ordförande Glenn Nordlund (S) ser Sekab-affären som en möjlig förklaring till partiets tapp i kommunvalet.

– I riksdagsvalet och landstingsvalet går Socialdemokraterna framåt i Örnsköldsvik, men i kommunen backade vi. Man kan tänka sig att diskussionen kring Sekab och Uppdrag granskning har slagit igenom på kommunvalet.

Val 2014 – Mittnytt och Jämtlandsnytt

I valet till riksdagen är alltså bilden en annan – här har varannan Ö-viksbo lagt sin röst på Socialdemokraterna och bygdens son Stefan Löfven.

Ser man en Löfven-effekt här?

– Ja, det är säkert så. Det har varit väldigt mycket positivt kring Stefan under valrörelsen.

Göran Nilsson från IF Metall Höga kusten och före detta kollega med Löfven under hans tid i Örnsköldsvik håller med.

– Ja, jag tror det att många känner att det finns en trygghet i att rösta på Stefan för utvecklingen av hela landet och kanske framför allt norra Sverige.

Du har suttit i olika fackstyrelser med Löfven – hur är han som förhandlare?

– Han är en pragmatisk förhandlare – duktig på att lyssna in vad andra vill och har en förmåga att driva sina frågor tydligt, säger Göran Nilsson, som betonar det unika med Löfvens bakgrund.

– Det är ju jättestort – att det kommer en kille från verkstadsgolvet och blir stadsminister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Mittnytt och Jämtlandsnytt

Mer i ämnet