Foto: TT

(S)undsvall vill satsa på skolan

Uppdaterad
Publicerad

35,5 miljoner vill den styrande koalitionen V-S-C stoppa in i skolan, men pengarna ska räcka till mycket och allt har man inte på kontot.

Det tillträdande styret i Sundsvall gjorde ingen hemlighet av att koalitionen vill satsa resurser på skolan. Lärarna ska bli fler. Så även övrig personal, totalt satsas 5 miljoner extra per år på specialpedagoger, kuratorer och skolsköterskor.

Men alla satsningar backas inte upp av ekonomiska medel. Vi frågade kommunstyrelsens ordförande Peder Björk (S) om skolbudgeten.

Ni har gått ut och lovat gratis läxhjälp till alla men i budgeten så finns det ingen post för denna hur kommer det sig?

– Vår bedömning är att skolorna kan erbjuda detta inom den ekonomiska ram som presenterades. Redan idag finns det skolor som erbjuder det här.

Ni har också gått ut och lovat mer tid med sin lärare men det är inte heller något som är finansierat?

– Regeringen har redan pekat ut detta i sin budget så vi väntar ut denna för att se hur mycket kronor och ören det blir.

Är det ansvarsfullt att förlita sig på en budget som ännu inte är klubbad?

– Vi har en bred inriktning mot en mer lärartät skola och om budgeten skulle falla så får vi ta en förnyad diskussion.

Ett högstadium i varje kommundel skriver ni i er mål- och resursplan, vad innebär det?

– Det är ett inriktningsbeslut och en ambitionsnivå för att markera att vi inte tänker stänga ner några skolor. Det innebär inte någon nyetablering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.