Överraskande samarbete i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet bildar kommunledningen i Sundsvall.

Det meddelade partierna i ett pressmeddelande på onsdagen. Under de senaste veckorna har Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet fört samtal för att försöka finna en gemensam grund för samarbete. Nu har partierna kommit fram till en överenskommelse kring de stora dragen i politiken.

– Därför har vi bestämt oss för att tillsammans bilda kommunledning i Sundsvall, skriver man i pressmeddelandet.

46 mandat i fullmäktige

Det innebär att partierna får 46 mandat av 81 möjliga.

Nu ska detaljerna kring samarbetat förhandlas. En slutgiltig överenskommelse med politiska riktlinjer och mandatfördelning presenteras i slutet av nästa vecka.

Dagens besked är något oväntat då Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tillsammans fick nog mandat för att styra kommunen själva. Centern meddelade dock redan innan valet att man tänkte hoppa av samarbetet med koalitionen och var öppna för att samarbeta med alla partier förutom Sverigedemokraterna.

Oprövat kort

Det politiska samarbetet mellan socialdemokraterna och vänstern är inkört sedan tidigare i Sundsvall, men samarbetet med centern är däremot ett oprövat kort.

– Vi står fast vid vårt vallöfte att vi inte accepterar privatiseringar i kommunen och det kommer att vara vår linje också i det här trepartisamarbetet, säger Christiane Rüdiger (V) till Mittnytt.

Regeringsdugligt

Socialdemokraterna har eftersträvat stabilitet och långsiktighet i förhandlingarna och enligt Roger Johansson är centern en välkommen partner.

– Vår erfarenhet är att partiet är regeringsdugligt och beredd att ta ansvar. Det är viktigt med tanke på de utmaningar som Sundsvall står inför, säger Roger Johansson (S), arbetarekommunens ordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.