S och V överens om samarbetet i Örnsköldsvik

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Örnsköldsvik har nu gjort upp om hur det politiska samarbetet i kommunen ska se ut – Socialdemokraterna behåller ordförandeskapet i samtliga nämnder.

Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val någonsin i Örnsköldsvik och tappade för första gången på 32 år den egna majoriteten. I drygt en månad har förhandlingarna med Vänsterpartiet pågått och på fredagen presenterades det nya samarbetet.

– Det känns bra att vi kan presentera en stabil majoritet för Örnsköldsvik, säger Glenn Nordlund (S), kommunalråd i Örnsköldsvik.

Mittnytt: På vilka punkter har Socialdemokraterna fått kompromissa?

– Det finns ganska många. Några frågor som Vänsterpartiet har lyft in i överenskommelsen är till exempel det här med att utreda möjligheterna att införa förkortad arbetstid och gratis kollektivtrafik, säger Glenn Nordlund.

Det blev inga nämndsordförandeposter för Vänsterpartiet – däremot viceposten i omsorgsnämnden respektive bildningsnämnden.

Mittnytt: Hur mycket inflytande har ni egentligen fått?

– Om man jämför med tidigare har vi fått väldigt mycket mer inflytande. Nu sitter vi i med i alla nämnders presidier och har fått två vice ordförandeposter. Det gör att vi kan vara med och påverka på ett tidigare plan och är med i processen på ett helt annat sätt, Göran Wåhlstedt (V), gruppledare Vänsterpartiet i Örnsköldsvik, som är nöjd med överenskommelsen.

Anna-Britta Åkerlind (C), oppositionsråd i Örnsköldsvik, konstaterar att Vänsterpartiet inte kommer att ha någon heltidspolitiker i kommunhuset.

– Är det inte mer än så här, så tycker jag att Vänsterpartiet ska vara lite missnöjda. Man har inte fått någon del i kommunalrådsposterna och väldigt mycket av det politiska vardagen pågår på dagtid mellan heltidspolitiker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.