Sålde olagliga tabletter

Uppdaterad
Publicerad

17 000 tabletter som påstods vara potenshöjande kosttillskott har en 64-årig man från Sundsvall sålt, över 700 000 kronor har mannen tjänat på försäljningen

Han är sedan tidigare åtalad för brott mot läkemedelslagen, nu åtalas han också för smuggling. Åklagaren yrkar på att mannen ska betala totalt 110 000 kronor i företagsbot.

Näthandeln med olagliga piller är ett problem. Försäljningen av illegala läkemedelspreparat uppskattas omsätta en halv miljard kronor per år. Få preparat innehåller de preparat som uppges på sajterna. Det visar en undersökning av Sveriges kommuner och landsting, SKL, och Karolinska sjukhuset.

Illegala mediciner

– Problemet om man beställer läkemedel via nätet är att man inte har en susning om vad det är man får. Det kan vara precis vad som helst i kartongen. Även om det står viagra, stesolid eller alvedon kan det vara vilket gift som helst. Fel läkemedel och i fel dosering är skadligt och livsfarligt, säger Ulf Lindahl, apotekare vid landstinget Västernorrland.

Brott mot läkemedelslagen kan ge två års fängelse men det är få som fälls. Brottslingarna bakom nätsajterna är svåra att komma åt. 64-åringen från Sundsvall åtalas för andra gången. Han åtalas också för smuggling.

– Läkemedelsverket är mer på tårna mot den här typen av brott numera. Dom försöker släcka ner illegala sajter på något vis. Det är bra, säger Ulf Lindahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Illegala mediciner

Mer i ämnet