Samiskan stärks i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Sundsvalls kommun kommer nu att ansöka om att bli samisk förvaltningskommun.

På måndagen beslutade Sundsvalls kommunfullmäktige att skicka en ansökan till regeringen om att få ingå i det samiska förvaltningsområdet. Det innebär i praktiken att kommunen ska arbeta aktivt för att stärka det samiska språkets ställning.

Om regeringen säger ja får kommunen 500 000 i statsbidrag för sin verksamhet.

– Kommunen satsar redan idag på den här verksamheten men det är alltid trevligt med lite tillskott, säger Pirjo Linna Avarre som är samordnare för minoritetsspråk på Sundsvalls kommun.

Minoriteterna har redan idag rätt att få använda sitt modersmål i kontakt med myndigheter, men inom inom förvaltningsområdet finns ett utökat ansvar för minoriteterna.

Språk och kultur

Kommunen har redan arbetat med att samordna önskemål från samerna i hela Västernorrland om vilka åtgärder som är viktigast.

– Det viktigaste är språkfrämjande åtgärder, att kunna behålla sitt språk och föra det vidare till en ny generation, säger Pirjo, men det finns även önskemål om fler kulturaktiviteter.

Pirjo tycker att samerna har en lång och spännande historia i Västernorrland som fler borde ta del av. Idag talar de flesta av Västernorrlands samer lulesamiska eller nordsamiska. Tidigare var det sydsamiskan som dominerade men idag har språket i princip dött ut.

(M) röstade nej

Gårdagens beslut i kommunfullmäktige röstades igenom av samtliga partier utom Moderaterna. Om regeringen ställer sig positiv till kommunens förfrågan blir Sundsvall landets 19:e samiska förvaltningskommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.