Uppgifter: SAS-plan nära att krocka med ryskt militärplan Foto: TT

SAS diskriminerade synskadad pojke

Uppdaterad
Publicerad

Riksorganisationen Unga Synskadade har anmält flygbolaget SAS till diskrimineringsombudsmannen, DO.

Organisationen Unga Synskadade valde att anmäla flygbolaget SAS efter att en 14-årig pojke med synnedsättning inte ska ha kunnat boka ledsagning för sin resa mellan Sundsvall och Stockholm.

Pojkens mamma berättar i meddelandet till organisationen Unga Synskadade, att hon inför resan bokade en ungdomsbiljett, eftersom pojken var 14 år. Biljetten kostade strax under 500 kronor. Men hon fick inte beställa ledsagning varken via nätet eller kundservicen per telefon. För att boka ledsagning var hon tvungen att beställa en vanlig enkelbiljett, för 1800 kronor, fick hon till svar av SAS.

När mamman i efterhand diskuterade händelsen med Swedavia personal, som äger och driver tio flygplatser i Sverige, svarade de förvånat att ledsagning är en gratis tjänst som ingår i Swediavias tjänster.

Organisationen uppger att det generellt blivit betydligt svårare för unga med synnedsättning att få och boka ledsagning. Organisationssekreteraren skriver till DO att de tidigare fått in rapporter om att just SAS nekat ungdomar ledsagning vid flygresor med SAS.

Riksorganisationen Unga Synskadade menar att händelsen är en fråga om diskriminering på grund av både ålder och funktionsnedsättning. Organisationen berättar vidare att familjen för övrigt nu valt att flytta till Thailand då de tycker att det fungerar för dåligt i Sverige för deras två synnedsatta barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.