Foto: TT

SCA investerar 500 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

SCA investerar cirka en halv miljard i en ny såglinje på Tunadals sågverk. Samtidigt försvinner 15 jobb.

Den nya såglinjen byggs bakom det befintliga såghuset och kommer när den är färdig att ersätta tunadalssågens nuvarande tre såglinjer. Kapaciteten kommer att öka med 40 000 kubikmeter till 540 000 kubikmeter sågade trävaror. Förutom såglinjen kommer råsorteringen att byggas om och torkkapaciteten att öka.

– Genom investeringen kommer vi att kunna öka produktionen, men vi kommer också att kunna fortsätta utveckla sågverket mot ett större och mer marknadsanpassat produktutbud, säger Ulf Larsson, chef SCA Forest Products i ett pressmeddelande. Vi kommer att få en modern produktionsutrustning som är lättare att underhålla. I och med den här investeringen blir Tunadal ett nytt och modernt sågverk från inmätning av timmer till utlastning av färdiga produkter.

Den nya såglinjen beräknas vara i drift hösten 2016.

Men samtidigt som man investerar närmare en halv miljard i sågverket kommer 15 tjänster att försvinna i och med att tre såglinjer blir en.

– Det är inte de mest moderna såglinjerna vi har just nu, så vi kommer nu få ett sågverk i världsklass. Men på kort sikt handlar det om 15 jobb som försvinner, säger Björn Lyngfelt, informationsdirektör på SCA.

Försvinner – kommer de omplaceras eller helt enkelt få sluta?

– Vi får se. En del kommer troligtvis inte behöva sägas upp, säger Björn Lyngfelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.