Slarv ledde till sen begravning

Uppdaterad
Publicerad

Sundsvalls sjukhus har blivit anmälda till Inspektionen för vård och omsorg efter att en läkare inte skickat in ett dödsbevis i tid, utan först tolv dagar för sent. Det ska ha lett till en mängd trassel för den dödes anhöriga.

Efter dödsfall ska läkare skicka in dödsbevis senast en dag efter dödsfallet. I fallet med mannen som dog gjordes inte det. Efter att anhöriga och begravningsbyrån inte kunnat få ut dödsbeviset från skatteverket började man undersöka var i ledet dokumentet kunde ha fastnat. Till slut fann man pappret på läkarens skrivbord. Dödsbeviset skickades in samma dag – men då tolv dagar försenat.

Sen begravning

Dödsbevis behövs bland annat för att anhöriga ska kunna få ut kontomedel och för att den avlidne ska kunna begravas. Begravning planerades men man blev tvungen att skjutas upp den på grund av det sena dokumentet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.