Sista dagen på Dagbladet

Uppdaterad
Publicerad

Idag gjorde medarbetarna på Dagbladet i Sundsvall sin sista arbetsdag, i morgon kommer det sista numret av tidningen ut. En 115-årig tidningsepok går i graven.

Arbetet med den sista tidningen pågår för fullt på Dagbladets redaktion men det märks i luften att det här inte är en vanlig dag. Stämningen är märkbart låg bland medarbetarna.

– Det är en känsla av tomhet, bitterhet och sorg, konstaterar reportern Tord Lundgren och får medhåll av politiske redaktören Svante Sävén.

Mittmedia

– Ja, det är vemodigt, det får man säga, säger Sävén.

Efter 115 år försvinner Sundsvalls andratidning. Dagbladet har med sin s-märkta ledarsida under åren varit arbetarklassens röst i den norrländska träindustrins centrum. När tidningen nu läggs ned blir det den traditionellt borgerliga Sundsvalls tidning som står för den tidningsjournalistiska bevakningen av regionen.   

– Ett landskap som Medelpad behöver fler än en tidningsröst, en enda röst är ett hot mot demokratin i det långa loppet, menar Tord Lundgren.

Tord Lundgren är med sina 30 år på tidningen den som jobbat längst, nu skriver han på sin sista dagbladetkrönika.

– Det är en krönika som ska försöka sammanfatta mina minnen från 30 år på Dagbladet, berättar han.

I dagsläget ser det ut som om de flesta av medarbetarna får jobba kvar inom Mittmedia koncernen och då med konkurrenten Sundsvalls tidning. Men idag handlar det om att ge läsarna ett sista Dagblad och det blir inte någon alldeles vanlig tidning.

– Vi kommer att berätta historien om den här anrika 115-åriga produkten, vi visar bilder från arkiven och minnen från medarbetarna, förkalarar Dagbladets chefredaktör och ansvarige utgivare, Patricia Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mittmedia

Mer i ämnet