Foto: Ann-Christine Näsholm

Skabbvarg i Forsed

Uppdaterad
Publicerad

Folk i Forsed väster om Bollstabruk förstod först inte vad det var de såg, djuret som dök upp på nyårsafton visade sig vara en varg som drabbats av rävskabb, med stor uppståndelse som följd.

Det började med att jägaren Edon Östlund fick ett telefonsamtal om ett märkligt djur på nyårsaftonen.

– Det var en kvinna som skulle gå ut med hunden och då var det ett djur på tomten som hon inte kunde identifiera, möjligen kunde det vara en skabbräv, trodde hon, berättar han för Mittnytts reporter.

Skabbräven visade sig vara en skabbvarg och lämnade efter sig en rejäl hög med spillning innan den besökte nästa hus där den släpade fram ett älghorn ur en carport.

– Vi var fem stycken som stod och tittade på vargen och då såg vi hur illa det var med den. Vargen var helt hårlös på svansen och hade väldigt lite päls, berättar Edon Östlund.

Att vargar drabbas av rävskabb är inte helt ovanligt och har förkommit i mera vargtäta områden i mellansverige.

– Vi har fått tillstånd att avliva vargen från länsstyrelsen, i det tillstånd den är mår den väldigt dåligt och kommer inte att klara sig länge, menar Edon och konstaterar att en varg i trakten är något som inte hänt förut och att händelsen väckt mera uppmärksamhet än när kungen var på besök i somras.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.