Skeppsvrak hittades av en slump

Uppdaterad
Publicerad

På Åstön undersöks just nu ett skeppsvrak från 1600-talet. Vraket, som ligger precis vid strandlinjen, hittades till stor del av en slump.

Det hade länge sökts efter ett känt 1600-tals vrak ute i vikarna kring Åstön. Dykare från Marinarkeologiska sällskapet hade finkammat botten med sonarutrustning utan att hitta något skepp. Ända till en dag, för ungefär ett år sedan, då dykaren Anders Vikdahl var ute och promenerade längs strandlinjen och fick syn på något som skymtade under den blanka vattenytan.

– Vattnet var helt plant och lugnt och då plötsligt såg jag att det låg ett vrak på bara en halvmeters djup, säger Anders Vikdahl.   

Troligtvis var det landhöjningen som gjort att skeppet låg så nära strandkanten. Att ingen hittat det tidigare kan ha berott på att det dolts under slam och dy på botten.

Nu är Anders Vikdahl och andra dykare tillbaka på platsen för att undersöka fyndet.

Sökte skydd i viken

Fartyget man tror sig ha hittat är ett handelsskepp som fraktade marknadsvaror längs Norrlandskusten. Skeppet var på väg från Härnösand söderut med bland annat torkad fisk när man fick söka skydd vid Skeppshamn på Åstön.

– Det blåste upp och man var oense ombord om man skulle fortsätta eller inte, men till slut var det någon stark vilja som bestämde att man skulle ge sig av, säger arkeolog Bo Ulfhielm, från Gävleborgs länsmuseum.

– De försökte att dra sig ut ur viken med hjälp av ankare och linor, men då var det något som gick snett. Fartyget drev på klipporna och förliste. 

Väldokumenterad rättsprocess

Alla ombord överlevde, men efter förlisningen blev det bråk och rättssak om lasten. Tack vare de dokument som skrevs då vet man ovanligt mycket om handelsskeppet. Träprover ska nu ge de sista pusselbitarna.

– Genom att analyserat timret kan man se ganska exakt när och var det fälldes. Det ger en bra indikation på hur gammalt skeppet är och om det är rätt vrak vi hittat, säger arkeologen Bo Ulfhielm.

Skeppsvraket har legat skyddat inne i viken och är tack vare Östersjöns bräckta vatten välbevarat. 

– Man kan se spår i timret efter verktygen de använt. Det är som en liten tidskapsel under vattnet, säger Anders Vikdahl

Mycket kvar att undersöka

Det är mycket ovanligt att så här gamla vrak undersöks längs Norrlandskusten. Särskilt intressant är det att man nu dyker vid ett handelsfartyg.

– Marinarkeologi har mycket handlat om Vasa och örlogsskepp. Till betydligt mindre del har man undersökt handelsfartyg. Sjöfarten var ju en mycket viktig del av 1600-talets samhälle och därför är det här ett riktigt spännande fynd, säger Bo Ulfhielm

Undersökningen görs av Murberget: Västernorrlands länsmuseum, Länsmuseet Gävleborg och Marinarkeologiska sällskapet. Läs mer om fyndet hos Murberget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.