I somras berättade vi om ett skeppsvrak som hittades utanför Skeppshamnen på Åstön mellan Sundsvall och Härnösand. Nu är vraket daterat och med största sannolikhet är det ett omskrivet handelsfartyg som sjönk i Skeppshamnen 1680.

Skeppsvraket vid Åstön daterat

Uppdaterad
Publicerad

I somras berättade vi om ett skeppsvrak som hittades utanför på Åstön mellan Sundsvall och Härnösand.

Nu är vraket daterat och med största sannolikhet är det ett handelsfartyg som sjönk i Skeppshamn 1680.

Det var i somras som träprover togs från skeppsvraket för att ge information om skeppets ursprung. Nu har provsvaren kommit. Enligt kol-14 analysen som gjorts är skeppet byggt kring 1600-talets mitt, eller något tidigare. I fartyget påträffades också krukskärvor som dateras till mitten av 1600-talet.

Fartyget är med största sannolikhet ett handelsskepp som fraktade marknadsvaror längs Norrlandskusten. Skeppet var på väg från Härnösand söderut med bland annat torkad fisk när man fick söka skydd vid Skeppshamn på Åstön.

– Det blåste upp och man var oense ombord om man skulle fortsätta eller inte, men till slut var det någon stark vilja som bestämde att man skulle ge sig av, sa arkeolog Bo Ulfhielm, från Gävleborgs länsmuseum till Mittnytt i somras.

Dateringen stärker möjligheten att vraket i Skeppshamn är den omskrivna olycksskutan. Men oavsett detta är vraket intressant. Kunskapen om norrlandskustens fartyg under 1600-talet är mycket bristfällig och detta är det första skeppsvraket från perioden som varit föremål för arkeologiska undersökningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.