Massiv brand i Ånge

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten fortsätter att kämpa mot branden på Lokberget, norr om Ånge. Totalt uppskattar räddningstjänsten nu att det är 100 hektar som omfattas av branden.

Den svårsläckta branden på Lokberget är utom kontroll och utvidgas allt mer. Senaste bedömningen, under fredagsmorgonen, är att det är ett område på 100 hektar som brinner, eller har brunnit, i området.

Två bandvagnar, en helikopter och ett tjugotal personer arbetade hela dagen och en lång bit in på natten på torsdagen med att bekämpa branden.

– Vi hade ett haveri på en bandvagn igårkväll, men nu har vi äntligen fått fram vatten till brandområdet, säger Lars Hammarström, inre befäl på Räddningstjänsten i Medelpad tidigt på fredag morgon.

Såg rökpelare

Det var vid halv sju på torsdagen som larmet kom, någon såg en rökpelare i området av Lokberget nordöst om Ånge, inte långt från länsgränsen mot Bräcke. Det tog lång tid innan räddningstjänsten kunde lokalisera branden.

Det är på bergssidan av Lokberget, på väg mot Torringen, som det brinner. Först vid 10-tiden på förmiddagen kunde man konstatera var branden var och det visade sig vara ett område på ungefär en hektar som brinner.

– Området är mycket oländigt med berg och stup så det är svårt att ta sig dit säger, Lars Hammarström, inre befäl på Räddningstjänsten i Medelpad.

Vattenbomb från helikopter

Brandområdet ligger cirka 1-2 kilometer från farbar väg så räddningstjänsten tvingades kalla in en helikopter för att vattenbomba det brinnande området.

– Vi vet inte vad som orsakade branden men det är mycket troligt att den startade av åskan i onsdags, säger Lars Hammarström på räddningstjänsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.