Foto: TT

Skyllde rattfylla på magoperation

Publicerad

En bilförare i Sundsvall försökte förklara sin höga alkoholhalt med dålig förbränning efter magoperation.

En sundsvallsbo i sextioårsåldern stoppades av polisen i en nykterhetskontroll i början av april. Mätinstrumenten visade att mannen kört bil med cirka 1,2 promille i blodet.

I rätten medgav mannen att han kört berusad men ville bli frikänd eftersom han saknade uppsåt. Mannen förklarade att han druckit vin kvällen innan och sedan kört på morgonen. Att hans alkoholhalt fortfarande var hög förklarade mannen med att han genomgått en så kallad gastric bypassoperation och därför förbrände alkohol långsammare. En omständighet som han inte känt till innan den aktuella körningen.

Som bevis åberopade mannen en skrift han hittat på nätet. Åklagare å sin sida presenterade ett yttrande från rättsmedicinalverket där det framkommer att det saknas vetenskapligt stöd för att en gastric bypassoperation kan medföra någon påverkan på förbränningen av alkohol.

Rätten dömer därför mannen till villkorlig dom med samhällstjänst 50 timmar för grovt rattfylleri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.