SM kan försvinna

Uppdaterad
Publicerad

I går berättade vi om innebandyklubben i Sundsvall som gått ifrån elittänkadet i sina ungdomslag. Nu överväger svensk innebandy centralt att ta bort vissa SM-tävlingar för ungdomar – ett sätt att försöka öka bredden i sporten.

Innebandyklubben Sundsvall City tänkte om – och drog ner på elittänket i ungdomslagen. Och faktum är att svensk innebandy centralt nu är på väg åt samma håll – för att rädda bredden i sporten.

– Det är viktigt för innebandyn att vi både har en bredd och en topp. Det är svårt att göra avvägningarna om hur man når dit men vårt uttalade mål inom innebandyn är nu att öka bredden, säger Henrik Vermcrantz, ordförande i Västernorrlands Innebandyförbund till Mittnytt.

Utvecklas olika

Ett väg att gå kan bli att ta bort SM-tävlingarna för 15-åringar – man tar avstamp i färsk forskning om ungdomar, och varför en del väljer att sluta i så unga år.

– Man märker till exempel att det är stor utslagning bland dem som är födda andra halvåret. De utvecklas senare helt enkelt vilket gör att man, till exempel på SM-nivå, många gånger inte får vara med och då slutar man, säger Henrik Vermkrantz.

Fler äldre ska spela

Så fler som spelar, högre upp i åldrarna – det är målet – och innebandyförbundets ambitioner kommer att märkas ännu mer ute i klubbarna framöver.

– Det senaste halvåret har vi utbildat många ledare, nu går vi vidare i föreningarna, avslutar Vermkratz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.